Trycksaker på alla möjliga vis
Show MenuHide Menu

Trycka text

Skriv en bok

Att skriva sin egen bok är något som många säkerligen drömmer om, men det är relativt få som faktiskt kommer till skott och gör det. Orsaken till det är förstås inte bara en, eller samma för alla, det finns olika hinder vi stöter på på vägen. Vi tänkte här därför berätta lite om hur man enklast går tillväga.

Om man exempelvis vill skriva en roman eller en annan typ av bok som innefattar många delar så krävs en hel del planering för att kunna ro i land projektet. Det allra första är att du behöver bestämma vilken typ av bok du ska skriva. Är det en facklitterär bok, en deckare eller rent utav den stora romanen som trängs innanför ditt pannben. Det som då kortfattat ska ske är att du endera först skriver din bok och presenterar den för ett förlag – eller om du skriver facklitterärt så presenterar du din idé  i en så kallad synopsis.

Dock ska man vara klar med att det är inte alla som får ett förlag att gå vidare med en bokidé, ofta så krävs det något extra för att en tidigare okänd författare ska få ett kontrakt med en förläggare. Det finns dock ett sätt för alla att få sin bok utgiven som kanske inte alla känner till. Ett förlag vid namn Vulkan har en affärsidé som går ut på att alla kan ge ut som egen bok. Förlaget hjälper dig med alltifrån distribution och formgivning till marknadsföring. Man berättar på sin hemsida att man är Nordens bästa sajt för att skapa, trycka och ge ut din egen bok. På sitt samvete har förlaget ett flertal författare som synts i tv, hörts i radio och lästs om i tidningar och magasin. Ger man ut sin bok via Vulkan så får man dessutom boken som e-bok på köpet.

Men kom ihåg att det givetvis ändå är en bra bit innan du kommit så långt så att det är dags för utgivning. Det krävs en hel del planering bara för att komma igång med en bok. Att sätta sig ned och skriva en bok bara rakt upp och ned är i det närmaste omöjligt eftersom man behöver struktur och detaljplanering för att exempelvis historien inte ska innehålla trådar som inte sitter ihop med den röda huvudtråden.

en hög med böcker

Tidningen skriva går på den här länken igenom några av sakerna man bör tänka på för att lyckas skriva en bra roman. Först och främst handlar det om att planera skrivandet, och att hålla sig till den planeringen. Om man inte planerar det finns alltid en risk, precis som med allting annat, att tiden rinner iväg och att inget blir gjort. I slutändan så är skrivande något som kräver mycket tid och slit, även om det är väldigt roligt och givande. Resterande punkter handlar om hur du på olika sätt hittar din egna stil och bygger din värld. Var inte rädd för att ta inspiration från och härma andra. Allt skrivande mynnar ut ifrån erfarenheter hur andra har använt språk. Det är viktigt att läsa böcker men än viktigare att läsa om dom man tycker är bra, analysera dom på grunden i allt från meningsuppbyggnad till historiens element.