Trycksaker på alla möjliga vis
Show MenuHide Menu

Tryck på kläder

tryck

Klädtryck har blivit ett alltmer vanligt sätt att vara unik och att skapa uppmärksamhet, samtidigt som profilkläder talar om företagstillhörighet och som kund vet du vem som du skall ställa frågor till i butiken. Trycket kan även vara reklam för företaget som vill synas i andra sammanhang. Det är vanligt att företag satsar lite pengar på att synas vid till exempel sponsrade tävlingar av olika art.

På nätet finns mängder av webbshoppar där man kan beställa många olika kläder med spännande tryck. Det finns egentligen hur mycket som helst att välja på. Vi vill tipsa om en sajt som heter Dunken.se om du vill hitta lite coolare kläder med spännande tryck. Här finns allt från tryck med rockiga motiv till fantasirika texter. Kika särskilt på de fräcka linnen och T-shirts Dunken saluför med tema från olika whisky-flaskor.

tryckVill du vara mer originell designar du ditt eget motiv och får det upptryckt. Det allra vanligaste plagget att färga med olika tryck är nog T-shirten, men det går också att skapa snygga mönster på andra klädesplagg. Viss är det väl kul att bära en egendesignad Tshirt med en humoristisk eller tänkvärd text? Det är också en trevlig present att ge bort. Ett bra tips kan vara att om du själv vill prova på att göra trycket finns det färdiga stämplar att använda.

Screentryck är ett annat sätt att trycka, både professionellt och att själv skapa med. Det är en tunn film som motivet skärs ut i, spänns på en ram och därefter appliceras ramen över där motivet önskas. Sedan pressas färgen igenom filmen där skyddspapperet saknas. Detta moment upprepas några gånger för att säkerställa att trycket blir bra. Här krävs det metodisk precision för att undvika att färgen kommer på fel ställe. Med screentryck finns även möjligheten att göra flerfärgade områden i samma tryck.

Batikfärgning är en annan teknik där vax används för motivskapande. Här använder man sig av en speciell teknik där man binder ihop tyget med snören eller göra knutar. Detta skapar oregelbundna och överraskande mönster. Det finns en mycket bra instruktion för batikfärgning i en artikel på TV4. Denna kommer ur serien äntligen hemma och är Karin Mannerståls instruktioner. Här handlar det om möbler, men tekniken är densamma. Läs artikeln här.