Trycksaker på alla möjliga vis
Show MenuHide Menu

Göra tryck på egen skjorta hemma

T-shirtar är nog det vanligaste att vilja sätta ett tryck på, men det fungerar faktiskt lika bra med en skjorta. Här går vi igenom steg för steg hur man gör detta.

stryka skjorta

Till att börja med behöver man ju en skjorta att sätta tryck på. Det fungerar så klart bäst om man har en enfärgad då mönstringen ju kommer att påverka tryckets utseende. En vit är ju oftast enklast då man inte behöver tänka på vilka färger som går att använda, men det finns inget som säger att man inte kan trycka på färgade plagg också. Behöver man en enfärgad skjorta att trycka på kan man titta på butiker som Neckwear.

Utöver skjortan kommer man också behöva ett strykjärn, tillgång till en bläckstråle skrivare och sax eller skalpell, vilken man än föredrar att använda. Som papper använder man en speciell sort kallad transferpapper. Detta kan man köpa i en hobbybutik som Panduro.

Första steget är nu att välja ut en bild eller text som man vill trycka på skjortan. Därefter stoppar man i transferpappret i skrivaren. Var nog med hur papperet åker genom skrivaren så du vet om det ska läggas med fram- eller baksidan uppåt. Efter utskriften väntar man ett par minuter så att bläcket får torka.

Klipp eller skär ut motivet så nära inpå du bara kan och vågar. En bild med raka kanter är ofta väldigt enkelt men finns det inga raka kanter att följa är det viktigt att man tar sin tid och gör det så noga man bara kan. Har man köpt ett transferpapper för tryck på färgat tyg är det ännu viktigare att man gör detta.

Ställ in strykjärnet på tre prickar och utan ånga. Använd inte strykbrädan utan lägg istället en handduk på ett bord. Man gör detta för att strykbrädan är något för mjuk för denna process och resultatet av att använda den kan bli att inte hela trycket fastnar. Placera sedan skjortan på handduken.

Lägg transferpappret mot skjortan och håll i ett hörn så att pappret inte ska flytta på sig samtidigt som du lägger strykjärnet på pappret. Stryk omkring 2 minuter över hela pappret och var extra noga med kanterna. Låt det svalna i cirka 5 minuter.

Försök nu att sakta med säkert ta bort pappret. Titta på trycket hela tiden och om det ser ut som färgen följer med stryker du på lite till innan ett nytt försök. Lite färgrester kommer dock alltid följa med, så titta noga efter hur mycket det är.